2019


Avesta spelmanslag

Spelmanslaget med upptagningsområde i och kring Avesta med Hedemora, Garpenberg, Norberg och Sala. Musiken framförs på fiol, nyckelharpa, gitarr, bas och munspel och repertoaren är bred men med främsta fokus på musik från Dalarna.

FATANG

Denna erfarna folktrio blandar traditionella uppländska låtar med världsmusik och egna kompositioner. Trion har spelat ihop sedan 90-talet, och är mycket samspelta med en signifikant luftig och jazzig spelstil. Bandet har sedan starten släppt 4 kritikerrosade skivor och konserterat runt om i Sverige. 
Henrik Eriksson – nyckelharpa
Peter Rousu – gitarr/bas
Olle Bohm – slagverk

HAZELIUS HEDIN

Två av Sveriges mest etablerade folkmusiker skapar tillsammans en komplett och färgstark duo. Med bländande briljans, sällsynt innerlighet och ett makalöst driv fyller de svenska danslåtarna och visorna med musik som fängslar och berör. Duon har senaste åren skördat fantastiska framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, och rönt stor uppskattning även långt utanför genregränserna. Senaste albumet Jorland nominerades till årets folkmusik-Grammis 2019.
Esbjörn Hazelius – sång, cittern, fiol och gitarr
Johan Hedin – nyckelharpa, cittern och sång

JORDEMOR

Ett nyförlöst folkband som träffats på Sjöviks folkhögskola. De spelar traditionell folkmusik i nytänkande arrangemang och släpper till våren sitt första album. De fyra bandmedlemmarna byter friskt olika instrumentsättningar och arbetar med många olika sinnesstämningar när de spelar alltifrån visor till dansmusik.
Hanna Lenander – sång, dragspel
Daniela Söderlund – flöjt, sång
Felix Långström Nygård – fiol, nyckelharpa, kör
Filip Wernerheim – kontrabas, piano, stränginstrument, kör

Josefina Paulson

En flerfaldigt prisbelönt och världsturnerande riksspelman som med sin nyckelharpa både förmedlar sitt arv från Norra Västmanland liksom som att hon gärna rör i och inspireras av nya traditioner och olika kulturer. Bland utmärkelser märks nomineringen ”Årets artist” vid Folk- & Världsmusikgalan 2016 och ”Världsmästare i modern nyckelharpa” vid VM i Österbybruk 2016.
Josefina Paulson – nyckelharpa

Miriavyn

Harpan står i centrum när trolsk folkmusik influeras av keltisk mystik och japansk magi. Miriavyn släpper sitt tredje album ”Blue Magic” under Folkfesten och detta är första skivan med egenskriven musik. Konserten kommer bjuda på både avslappnande harmonioch bitterurkraft!
Mia Westlund – harpa

Pär Holmberg & Fanny Källström

Med låten och svänget i fokus tar denna duo med sig publiken på en fartfylld upptäcksfärd med avstamp i den svenska folkmusiken. Med starka melodier, jazziga groove och rum för improvisation bygger de en musikalsik värld fylld av energi och intensitet. En värld där ögonblicket och samspelet står i centrum och musiken får blomstra och växa till ett färgsprakande möte där allt kan hända. 
Pär Holmberg – piano
Fanny Källström – fiol

Sjöviks sommarkurser

De två kurserna ”svensk folkmusik” och ”folkvisor och rytmisk körsång” äger rum på Sjöviks folkhögskola helgen 14-16 juni. Kursdeltagarna gör under Folkärna folkfesten ett festlig och varierat framträdande tillsammans med både spel och sång tillsammans med sina kursledare Ingrid Ekman, Jeanett Rousu, Peter Rousu och Anton Leanderson-Andréas

Tarabband

Ett helt unikt och sannlöst svängigt 6-mannaband som är både prisade i Sverige – som främsta världsmusikband på Folk- & Världsmusikgalan 2017 – och välkända på den internationella världsmusikscenen. Vi njuter av den karismatiska vokalisten Nadin Al Khalidis arabiska sång i samspel med gitarr, mandole, violin, bas och slagverk då de besöker folkfesten som start på bandets efterföljande världsturné.
Nadin Al-khalidi – sång, saz, mandole
Gabriel Hermansson – gitarr, mandole, kör
Filip Runesson – violin
Cassius Lambert – bas
Valter Kinbom – slagverk
Fredrik Gille – slagverk

Trio Comares

Trion har känt varandra under ett antal år, men det var först när de var på en gemensam spelmansresa i Spanien som det tände till ordentligt och ljuv musik uppstod, därav namnet. De sjunger och spelar varandras och andras låtar, både traditionella och komponerade, och med utgångspunkt i Västmanland som en del av världen.
Ingela Ader – fiol och sång
Majja Neverland – dragspel och sång
Olof Neverland Westin – bouzouki och sång

Vilma Flood

Låtskrivaren och artisten Vilma Flood är tillbaka i Avesta med sitt band för att sjunga och beröra oss med sin personliga och känslorika blandning av blues, folk och pop. Grundpelarna är pedal steel, slide gitarr, stora trummor, stämsång och så Vilmas vibrerande, direkt igenkännliga kraftfulla röst! Hon är dessutom aktuell med sin nya skiva ”Moodswinger”, producerad av Tobias Fröberg som tidigare jobbat med Ane Brun, Frida Hyvönen, Emil Jensen m.fl.
Vilma Flood – sång
Jesper Ellus – piano
Alexander Lund – gitarr
Roger Gustafsson – pedal steel
Lars Knutas – trummor

Kurs: Polskedans med Julia Persson

Julia har dansat folkdans i snart 15 år. och förälskade sig tidigt i polskor. Hon har god kunskap i flera polske-varianter och föredrar i eget dansande att få improvisera bland de olika teknikerna, för att på så sätt skapa samspel mellan dans och musik. Julia är utbildad danspedagog på Dans och Cirkushögskolan i Stockholm.
Kursen i polskedans är en prova-på kurs både för nybörjare och för de som vill friska upp sina kunskaper. Tillsammans hittar vi grundrytmen i polskan och provar försteg och polskesnurrar, både enskilt och i par. I samspel med både musik och danspartner hittar vi sväng i kroppen. Alla är välkomna att delta i kursen!
Julia Persson – danspedagog
Josefina Paulson – musiker, nyckelharpa

KURS: Låtutlärning med Ingrid Ekman

Ingrid Ekman är flöjtist, folkmusiker och pedagog och har undervisat på folkmusikutbildningen på Sjöviks folkhögskola sedan 2008. Ingrid har ett intensivt intresse för förmedlandet av musik och mötet mellan människor som lär av varandra.
På Folkärna Folkfest delar hon med sig av sin breda repertoar av polskor och andra låtar från hela Sverige med fokus på Närke.
Ingrid Ekman – flöjt