2018

Program2018-Folkärnafolkfest


Anton Höber

30421915_1659601520755495_246303852_n.jpg

Visartist, estradpoet och limerickguru som har vunnit SM i poetry-slam och som undervisar i textförfattande på Nordiska vislinjen. Med kluvna rötter blandar han värmländskt skôj med västerbottniskt vemod och västkustsk finurlighet.


Avesta Spelmanslag

Avesta spelmanslagSpelmanslaget har upptagningsområde i och kring Avesta med Hedemora, Garpenberg, Norberg och Sala, och nyligen började även samarbete med Stjärnsund. Musiken framförs på fiol, nyckelharpa, gitarr, bas och munspel och repertoaren är bred, men med främsta fokus på musik från Dalarna.


Ellinor Fritz

Riksspelman från Hedemora som under många år frilansat inom både folk- och världsmusik, visa, scenkonst och pop/rock. År 2013 turnerade hon bl.a. som musiker i dansföreställningen Karmer kring blå i projektet RESiDANS, 2014 släppte hon sin debutskiva Mormors trädgård med duon Ellinor & Leonor och i år är hon aktuell som spelman på Skansen i Stockholm. Under Folkärna folkfest kommer hon att bjuda på sin favoritrepertoar – södra Dalarnas spelmansskatt!


Hassan Ali

Hassan AliMusiker och pedagog som hyllar och framför de traditionella folksångerna från Syrien och Turkiet blandat med klassiska och spanska tongångar. Hassan Ali sjunger och spelar det arabiska lut-instrumentet oud – som han sedan länge har trakterat och även undervisat i. Nu ser han fram emot att visa upp det för nya och nyfikna åhörare!


Jeanett&Peter

 Den erfarna duon och äkta paret Rousu spelar en blandning av traditionell småländsk folkmusik och egna kompositioner med ett personligt anslag, där folkmusiken blandas med barock och impressionism. I riksspelman Jeanetts fiol- och viola d’amorespel får vi njuta av sväng och en barocklik varm melodi tillsammans med Peters eleganta och drivande gitarrspel som ibland varvas med oktavpedal och inspiration från tidigare bakgrund som jazzbasist.


Kringel

KringelIngrid Ekman på flöjter och Karin Norberg på fioler som spelar sin musik – alltid med hjärtat. Med ena foten på Närkeslätten och den andra i Blekinges bokskogar skapar duon ett särpräglat sound vars signum är driv, sväng och samspel. Tradition möter nytt bland slängpolskor och hamburskor, med nerv och närvaro spelar Kringel musik som verkligen svänger. Bjud upp!


Mary Read

Mary Read BandNordisk folkmusik, neofolk, industri och dark ambient.
Bandets startade 2016 med musikteaterföreställningen “The Life and Death of Mary Read” inspirerat av både mollklingande polskor från Västerdalarna som industriella trumbeats. Bandet fick snabbt en hängiven fanskara, och när föreställningen sattes upp på Medeltidsveckan i Visby 2017 spelade de för utsålda hus. Den 18:e maj släpper de sitt efterlängtade konceptalbum “The Life and Death of Mary Read”.


Melpa-Jockes Jam Club

Melpa-Jockes Jam Club“Svensk folkmusiks motsvarighet till Rolling Stones” (citat från tidskriften spelmannen). Melpa-Jockes Jam Club spelar musik från tiden före elektricitet och prefabricerad mat med tydliga influenser av modern pop, rock och punk. Med sin både sanslöst ösiga och folkligt traditionella stil hittar de sex musikerna alltid ut till ny, dansande och begeistrad publik.


Mon Chapeau

En lokal kvartett som spelar taktfast och svängig musik från Louisiana, sk Cajun-musik. Musiken sjungs på franska och i detta fall ackompanjerat på gitarr, fiol, dragspel och triangel. Ensemblen utlovar mycket two-step och en och annan vals!


Månen Tur Och Retur

Månen

Duon som träffades i Indien 2004 och har spelat tillsammans sedan dess. Musiken beskrivs av gruppen som både luftigt ljust och eteriskt, såväl som hetsigt och vasst samt utdragen och kontemplativt mörk och framförs på tablas, sitar, bansuri, gitarr och mandolin.


Rambambura

IMG_7160

Kvartetten har sedan åren på musikhögskolan i Stockholm spelat och jammat en hel del tillsammans, inte minst på folkmusikstämmor. På dragspel, cello och fioler bjuder de på sina favoritlåtar främst från den svenska folkmusiken, men även lite skotskt och irländskt. Det blir både finstämt och svängigt!


Simon Stålspets

Simon Stålspets

Multi-instrumentalisten som hämtat inspiration från möten med människor, djur och miljöer under drygt 20 års turnerande i lika många länder. Som musiker är Simon inblandad i flera projekt och grupper som blandar olika kulturers musik. Senaste cd-produktionen Aurora rosades i svensk- och internationell press och vann bland annat The German Record Critics Award.


 Sjöviks sommarkurser

30176361_1653266528055661_2122134856_o

Svensk folkmusik, folkvisor och rytmisk körsång framförs i ett program med kursdeltagarna under ledning av folkhögskolans pedagoger och kursledare.


Trio Comares

Trio Comares

Trion – som består av Ingela Ader, fiol och sång, Majja Neverland, dragspel och sång och Olof Neverland Westin, bosoki och sång – har känt varandra under ett antal år men det hände sig när vi var på en gemensam spelmansresa i Spanien att det tände till ordentligt och ljuv musik uppstod, därav namnet. Trion sjunger och spelar varandras och andras låtar, både traditionella och komponerade, med utgångspunkt i Västmanland som en del av världen.


Vågspel

Vågspel.jpg

Med fötterna stadigt i den västgötska traditionen tar sig fiolduon Alice Klint och Kristin Kennemark sig an partypolskor och förtrollande melodier i nyskapande arrangemang med en närvaro det sprakar om. Vågspel vann tävlingen ”Årets unga folkmusikband” 2015 och korades till ”Årets nykomling” på Folk och Världsmusikgalan 2018. Ett sammansvetsat stämspel är källan ur vilken energin springer och dansen är aldrig långt borta, den kanske rent utav bryter ut på scenen!